- De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het Taiwanese Foxconn, het techbedrijf dat de iPhones van Apple in elkaar zet.
- Wat China precies wil onderzoeken bij de fabrikant, is onduidelijk.
- Ondertussen zijn Apple en Foxconn bezig hun activiteiten te verhuizen van China naar India.
- Lees ook: Apple heeft een groot probleem in China, als geopolitieke spanningen escaleren – verkoop én productie van de iPhone zijn kwetsbaar
De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het Taiwanese Foxconn, de belangrijkste partner van Apple en een van de grootste werkgevers in China. Dat schrijven Chinese staatsmedia.
Foxconn, dat de overgrote meerderheid van Apple’s iPhones in fabrieken in China maakt, verklaarde dat het zal meewerken met de autoriteiten.
In het onderzoek voeren de belastingautoriteiten controles uit bij dochterondernemingen van Foxconn in de provincies Guangdong en Jiangsu, meldde de Chinese staatskrant Global Times zondag op basis van anonieme bronnen. Ook doen ambtenaren op het gebied van natuurlijke hulpbronnen onderzoek naar het gebruik van land door Foxconn in de provincies Henan en Hubei.
Er werden geen verdere details over de onderzoeken en belastingcontroles verstrekt. Ook Foxconn gaf geen nadere details. De grote Zhengzhou-fabriek van Foxconn, bekend als iPhone City, bevindt zich in de provincie Henan.
China legt de acties van zijn toezichthouders vaak niet publiekelijk uit, waardoor bedrijven met activiteiten in het land vaak gissen naar de uiteindelijke motieven van de overheid.
Gezien de enorme macht van de Communistische Partij heeft deze ondoorzichtige benadering buitenlandse bedrijven terughoudend gemaakt. Afgelopen zomer zei de Amerikaanse handelsminister Gina Raimondo al tijdens een bezoek aan China dat bedrijven het steeds moeilijker en riskanter vinden om te investeren in het land vanwege de onvoorspelbare regelgeving van de overheid.
Apple en Foxconn verruilen China voor India
Apple zelf ondervindt die problemen als geen ander. Onlangs verbood China overheidsmedewerkers om iPhones op het werk te gebruiken of zelfs mee te nemen naar kantoor.
Hoewel de directe impact dit verbod waarschijnlijk minimaal zal zijn voor Apple, vreest het bedrijf dat andere Chinese werkgevers dit voorbeeld zullen volgen.
De angst dat de Amerikaanse overheid iPhones kan gebruiken om te spioneren, lijkt niet de belangrijkste oorzaak voor de maatregelen tegen Apple. Een meer voor de hand liggende reden is dat China probeert zijn afhankelijkheid van buitenlandse producten te verminderen en zijn burgers te stimuleren Chinese telefoons aan te schaffen. Daarmee moet de eigen economie een boost krijgen.
Nu de problemen in China zich opstapelen, probeert Apple om minder afhankelijk te worden van het land. Vooral India heeft de aandacht weten te trekken van CEO Tim Cook, deels vanwege het enorme potentieel van het land. Volgens een onlangs verschenen rapport van zakenbank Goldman Sachs zal de Indiase economie in 2075 die van de VS inhalen.
Ook Foxconn zet in op India. Het bedrijf is van plan zijn investeringen en werkgelegenheid in India te verdubbelen, zo meldde het vorige maand. De iPhone-producent wil daarmee de verplaatsing van zijn productie in China naar India versnellen vanwege de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China.